Sevärdheter

Odensala kyrka

En del av: Märsta Pastorat

De äldsta delarna av kyrkan är från 1100-talet men mest känd är kyrkan för sina färgstarka och uttrycksfulla kalkmålningar från 1500-talet. Dessa är målade av Albertus Pictors (Albert målare) och är i mycket gott skick.

Odensala kyrka är känd för sina vackra och välbevarade medeltida valvmålningar. Bilderna är främst hämtade ur gamla testamenten och uppförda mellan åren 1480-1500 av Albertus Pictor (Albert målare). Målningarna har aldrig varit överkalkade, vilket är väldigt ovanligt. Vi kan betrakta den 500 år gamla illustrationerna i originalskick, även om färgerna mattats av lite under årens lopp.

Bilderna uppfördes i en tid då kyrkan var katolskt och mässorna firades på latin. De färgsprakande bilderna uppfördes för att påminna om Bibelns berättelser och berätta om himmelrikets överdådiga prakt.

De mustiga och jordnära bilderna gör oss in i den medeltida föreställningsvärlden. Gud välsignar de sina emedan ett öde värre än döden drabbar den som inte följer Guds ord.

Även kyrkans väggar är täckta med bilder. Dessa bilder illustrerar främst historier från Nya Testamentet. Bilderna restaurerades dock så hårt på slutet av 1800-talet att de får sägas härröra från denna tid.

Kyrkan är Märsta pastorats vägkyrka och öppen för besökare under sommarmånaderna.

Välkomna att viga er hos oss i Märsta pastorat! Hos oss är ni välkomna att gifta er i alla våra fina kyrkor. Tänk på att vara ute i god tid om ni vill ha en speciell kyrka eller vigas på en speciell dag. Vi har främst lördagar som vigseldag.
Det kostar ingenting att vigas i Svenska kyrkan men en av parterna måste vara kyrkotillhörig. 

Kontaktinformation

Bragegatan 3
195 53 MÄRSTA
Telefon: 08-59440840

E-post: marsta.pastorat@svenskakyrk...
Hemsida: https://www.svenskakyrkan.s...

Hitta hit