Vandra Ingegerdsleden med oss 4 oktober 2023

Att ge sig ut på vandring är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen, främja motion och hitta avkoppling i vardagen. Följ med oss på en dagsvandring och upplev den vackra natur- och kulturhistoriska Ingegerdsleden. Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon som leden är uppkallad efter, föddes i Sigtuna?

Onsdagen den 4 oktober vandrar vi i gemensam grupp Ingegerdsleden. Vandringen startar kl. 09.30 vid Rosersbergs slott och avslutas med mottagande i Mariakyrkan i Sigtuna där alla som deltagit får ett vandringspass med Mariakyrkans pilgrimsstämpel.

Vi tar en paus vid Steninge slottsby och äter lunch på restaurang Steninge Bruk. Det går också bra att ta med egen matsäck.

Vandringen är ca 13 km lång och beräknas ta 5-6 timmar. Vi räknar med att vara åter ca 14.00. Det kostar inget att vara med och det krävs ingen föranmälan.

Läs mer om evenemanget här.

Historien om Ingegerd - Sveriges första kvinnliga helgon

Ingegerd var dotter till Olof Skötkonung, den förste döpta kungen i Sveariket, och därmed sondotter till Sigtunas grundare Erik Segersäll. Troligen växte hon upp på kungsgården i Sigtuna. Hon blev av politiska skäl bortgift med storfursten Jaroslav i Novgorod som tillhörde den nordiska Rurikätten som hade makten i dåtidens ryska rike.

Hon var en inflytelserik fredsmäklare som mäklade fred mellan stridande bröder och tog namnet storfurstinnan Irina (”fred”). Irina och Jaroslav fick 10 barn, varav flera blev furstar och drottningar och medlemmar i olika regerande furstehus i Europa. Ättlingar finns än idag.

Före sin död den 10 februari 1050, avlade hon klosterlöfte. Hon blev nunnan Anna som efter sin död helgonförklarades i den ryskortodoxa kyrkan som den heliga Anna av Novgorod, det första svenskfödda helgonet. Troligen ligger hon begravd i Kiev. Hon har två helgondagar i den ryska kalendern: 10 februari (hennes dödsdag) och den 4 oktober.