Sportlov i Sigtuna 2024

Sportlov på hemmaplan! Det finns massor av roligt att göra i Sigtuna på sportlovet. Både utomhus och inomhus. Gratis skidåkning, pulkautflykter, besök av brandkåren, biomys på Gröna Ladan eller simma och lek på Midgårdsbadet för att nämna några aktiviteter.

Sigtuna kommun arrangerar en mängd olika sportlovsaktiviteter för unga i kommunen. Följ med på en pulkautflykt till Burebacken, testa på att spela olika sporter, lär dig om eldens historia med brandkåren, spela teater, spela biljard och pingis, gå på sportlovsshow med Familjens Svängsson eller prova på parahockey med Wings. Läs mer om alla sportlovsaktiviteter i Sigtuna kommun här.

Gratis skidåkning i Sigtunafjället
Man behöver inte ta sig långt norrut för att åka skidor. Sigtuna har sin egen slalombacke Sigtunafjället där ni kan njuta av härlig utförsåkning kostnadsfritt under sportlovet. Backen är öppen kl. 10-16 mellan den 26 februari och 1 mars och begränsad juniorutrustning finns att låna på plats. Skidor, pjäxor, hjälmar m.m. finns även att låna gratis hos Fritidsbanken i Märsta. Läs mer om slalombacken i Sigtuna här eller på Sigtuna Alpinas Facebooksida.
Bio på Gröna Ladan
I hjärtat av Sigtuna stad ligger den mer än 90 år gamla biografen Gröna Ladan. Här visas de senaste filmerna för vuxna och barn. Under sportlovet visas bland annat Håkan Bråkan 2 och Rallygänget – de snabba och de tuffa.

Salongen har 80 sittplatser. I foajén köper du, utöver biobiljetten, godis, dricka, popcorn och kaffe. För aktuellt bioprogram och mer information, se Gröna Ladans hemsida.
Skridskoåkning
I och runt Sigtuna finns flera möjligheter att åka skridskor om vädret tillåter. Både på sjöisar, spolade isbanor och i ishallen i Märsta.

På sjöisar
När isen är tillräckligt stark åker kommunens plogmaskiner ut plogar fina skridskoslingor. På Sigtuna kommuns hemsida hittar du information om den senaste rapporteringen. Vi rekommenderar att du alltid har med dig säkerhetsutrustning som hjälm, isdubbar, ispik, ryggsäck och kastlina. Tänk på att aldrig åka på isen ensam.

På spolade isbanor
Om vädret tillåter spolar kommunen flera isbanor i destinationen. Tre av dem finns i Märsta och Valsta, en i Steninge, två i Sigtuna och en i Rosersberg. Samtliga isbanor har belysning. Här finns mer information om skridskoåkningen i Sigtuna kommun.

I ishallen
I Pinbackshallen i Märsta kan du åka skridskor hela vintersäsongen, oavsett väderförhållande. Det är gratis att åka och alla är välkomna. I A-hallen kan du prova på att åka skridskor i lugn och ro och i B-hallen får du använda klubba. Kom ihåg hjälmarna!

Om du behöver låna skridskor, hjälmar, skridskokälkar och skridskostöd finns det att låna gratis i hallen, eller i upp till 14 dagar hos Fritidsbanken Sigtuna. Se öppettider för allmänhetens åkning i Pinbackshallen här.

Sportlov på Valsta Konst
På ValstaKonst kan ni skapa masker och alteregon i ateljén tillsammans med konstpedagoger den 2-3 mars. Temat är identitet och genomsyras av frågor som; Vilka är vi och varför är vi som vi är? Vem skulle vi vara om vi vuxit upp på ett annat sätt på en annan plats? Läs mer om evenemanget här.
Sportlovsshow med Familjen Svängsson
Nu får äntligen den mest kräsna publiken, de största finsmakarna och förståsigpåarna, nämligen barnen, en musikupplevelse de sent kommer att glömma. Följ med familjen Svängsson på ett musikaliskt äventyr den 28 februari. Föreställningen är gratis men både vuxna och barn behöver en gratisbiljett. Läs mer om evenemanget här.

Sportlov på Sigtuna bibliotek
Lär er mer om vikingatiden och dess föremål på Sigtuna bibliotek torsdagen den 29 februari. Lisen Tamm från Sigtuna museum besöker biblioteket och berättar om några vikingatida föremål ur samlingarna. Kanske kommer ni känna igen något från tv-serien ’’Historien om Sverige’’? Läs mer om evenemanget här.

Vinterbada och basta på Erikssund
Det är väl knappast någon som undgått den nya trenden att vinterbada. De iskalla baden verkar vara här för att stanna och sägs ha fantastiska hälsoeffekter som kan göra oss gladare, friskare och piggare. Hos Erikssunds Padel & Event kan ni hyra den vedeldade bastun och ta ett dopp i sundet. Bastun har plats för 6-7 personer. I paketet ingår lån av handdukar, badrock och tofflor samt kaffe, te eller varm buljong. Det finns även möjlighet att beställa Erikssunds snacks bricka som består av frukt, grönsaker, nötter och dipp. Önskar ni grilla så tänder ni grillen själva. Läs mer om vinterbad i Eikssund här.Pulkabackar i Sigtuna
Det finns massor av pulkabackar i Sigtuna. På med hjälmen, hoppa på pulkan och susa ner i backen i slottsparken framför Wenngarns slott, på Sigtuna golfklubb, vid Rosersbergs Slott, vid Buregatan, Tallholma vid Sätunaparken, Siriusbacken eller Kanonkullen för att nämna några. Läs mer om pulkabackarna här.

Grillplatser
Vad är väl mysigare än att efter en stunds utelek få värma sig vid en brasa och kanske grilla en korv eller två? Upptäck det nobla Sigtuna och njut av den vackra naturen intill Rosersbergs slott. Nere vid vattnet finns en fin grillplats där du kan njuta av utsikten över Mälaren i vinterskrud.

Det finns även flera fina grillplatser i Rävsta naturreservat, vid Hällsbostugan intill Humbacken, vid fågeltornet i Askarehage på Wenngarn, vid Steningebadet och på stranden vid Sjudargårdsbadet. Läs mer om grillplatserna här.

Shopping och fika
En shoppingtur på Stora gatan kan vara en rolig lovaktivitet. Upptäck våra mysiga och unika butiker och fyll på med energi på något av stadens mysiga caféer och restauranger.

En utflykt till Steninge slottsby är en rolig aktivitet för hela familjen. Här kan man kombinera shopping med fika, lek och en promenad i den vackra slottsmiljön. I närliggande Märsta Centrum finns ett brett utbud av butiker där du hittar allt ni kan behöva.

Gå på runstensjakt och upptäck runornas hemligheter
Följ med på en vandring i runornas Sigtuna. Att hitta stenarna och tyda runorna är ett riktigt äventyr som för er långt, långt tillbaka i tiden. Vid varje runsten står en informationsskylt där stenens text finns återgiven på nutidssvenska samt med en kommentar till textens innehåll.

Sammanlagt 15 runstenar ingår i vandringen, 12 stycken i Sigtunas stadskärna och 3 stycken vid Garnsviken öster om stadskärnan. Ladda ner broschyren här, eller hämta ett exemplar hos Sigtuna museum eller ValstaKonst.