Sigtunas stora familjehelg

Helgen den 26-27 augusti 2023 händer det mycket roligt i Sigtuna stad med omnejd. Kom på ett besök och upplev sensommarmarknad i historisk anda, livemusik, en stor cykeltävling, författarsamtal samt många aktiviteter för barn. Det blir upplevelser för hela familjen och en riktig folkfest. 

 

Smygstart inför Sigtuna Möte 

Helgen smygstartas torsdag och fredag kväll på Wenngarns slott med härlig livemusik i historisk slottsmiljö. Melodifestivalvinnaren Jan Johansen och idoldeltagaren Jens Hult bjuder varsin kväll på en minnesvärd upplevelse. Njut av en härlig grillbuffé samtidigt som det bjuds på sång och musik. Du kan köpa dina biljetter här.

Sigtuna Möte

Upplev fantastiska marknadsdagar i historisk anda. I över femtio år har lokalbefolkningen och tillresta samlats på sensommarmarknaden Sigtuna Möte som idag är en uppskattad och populär tradition. Marknaden har sina rötter i det sista jordbruksmötet som gick av stapeln i Sigtuna stad år 1912. Förutom ett femtiotal utställare som säljer hantverk, design och spännande matprodukter finns upplevelser för hela familjen.

Under marknaden kan ni möta Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin från Elsa Beskows klassiska sagor. Det blir också ponnyridning, turer med veteranbrandbilen, härlig musik av positivhalaren, besök av vackra veteranbåtar, traditionella lekar för barn och mycket mer. Vi uppmanar såväl besökare som utställare att klä sig i 1912 års anda. Dräkttävling med fina priser utlovas till de bäst klädda.

Du hittar hela programmet för Sigtuna Möte här.

Musikfestivalen Sigtuna Summer Squeeze Party

Det här är också en helg i musikens tecken. Under Sigtuna Möte kommer Sigtuna Event bjuda på livemusik på stan i Sigtuna för alla att ta del av. På lördagen kan ni njuta av svängig jazz i alla dess former och härlig klanger från blockflöjten. Arlanda Big Band spelar på Lilla Nytorget kl. 12.30 - 14.30, B&L Quartet kl. 15.00 - 16.00 i Drakegårdens paviljong och Blockflöjtstrion kl. 14.00 - 14.45 på biografen Gröna Ladan. Under söndagen spelar Bålsta Big Band kl. 12.30 - 14.30 på Lilla Nytorget och Blockflöjtstrion kl. 13.15 - 14.15 på biografen Gröna Ladan. Ta del av programmet på Sigtuna Events hemsida. 

lördagskvällen livas också stämningen upp med musikfestivalen Sigtuna Summer Squeeze Party. Festivalen delas upp i två partyn där bland annat idolfinalisten och Sigtunas egen Albin Tingwall intar scenen. Även Henkes Veranda, Samba S:t Olof och Studion bjuder på härlig musik. Kom till teatern på Hotell Kristina och dansa, häng eller bara mingla runt på årets häftigaste musikkväll. Drycker och förtäring serveras av FirstGin bar. Utöver snacks och tilltugg kommer nygrillade hamburgare och annat erbjudas. Pris 200 kr/person och party. Biljetter köper du på sigtunaevent.se

Viby by

Passa på att även göra ett besök till den unika torparmiljön Viby by. Deras kafé håller öppet med försäljning av färskt fikabröd och lokalt odlad mat. Ta en tur runt i den idylliska byn med häst och vagn eller kika på återbruk och blommor och lär dig mer om nålbindning.

På lördagen kl. 13.30 i skrivarstugan har Sigtunaförfattaren Marie Lok Björk sin bokrelease med författarsamtal och boksignering för sin nyutkomna roman Jag vill riva upp himmel och jord; en känsloladdad roman om Elise Ottesen Jensen, mer känd som Ottar.

söndagen kl. 11.00–16.00 är det gratis prova-på-målning i skrivarstugan. Få en guidning i olja, akryl och akvarell. En rolig aktivitet för både barn och vuxna.

Läs mer om Vi Möts i Viby här.

Sigtuna stadsängar

Under söndagen kl. 12.00-16.00 händer det mycket roliga saker i stadsdelen Sigtuna stadsängar. Det populära området Kids Zone erbjuder många aktiviteter för barn, bland annat en rolig hoppborg där familjen och kompisarna kan utmanas. Ta också chansen att hoppa på tåget som går mellan Sigtuna stad och stadsängarna. Det blir en slingrig åktur med mycket att se längs vägen. Tåget är kostnadsfritt och roligt för både barn och vuxna.

Det kommer också att serveras mat från Olssons och glass från Sigtuna Gelato. De bästa platserna för att se elitåkarna i Sigtuna Bikefestival finns också här.

Ta del av hela programmet på Sigtuna stadsängars hemsida.

Sigtuna Bikefestival

Under söndagen blir det också mycket fart och fläkt när deltävling nummer 6 i MTB SWE Cup XCO avgörs i Sigtuna. Tävlingen körs på nyanlagda Sigtuna Bike Arena som ligger i Sigtuna Stadsängar cirka en kilometer norr om Sigtunas stadskärna. En rolig, kuperad bana med många tekniska utmaningar!

Arrangörerna hoppas på en folkfest där grillarna står tända, musiken pumpar ut ur högtalarna, banan kantas av en entusiastisk publik och där åkarna får testa sin kondition och färdighet.

Här kan du läsa mera om tävlingen.

Välkomna att uppleva en alldeles särskild atmosfär i Sigtuna stad med omnejd helgen 26 – 27 augusti!