Påsk i Sigtuna 2023

Påsken närmar sig med stormsteg och vi har samlat tips på roliga saker att göra. Överallt påskpyntas det i glada färger. Värmen från vårsolen får blommor, buskar och träd att knoppa. Vi längtar ut och vill gärna hitta härliga saker att göra tillsammans.  Aktivera familj och vänner, njut av den friska vårluften, ät gott och kom ut och rensa tankarna. 

 

I Sigtuna stad inleds påsken traditionsenligt skärtorsdagen med Påskkärringsrace. Torsdagen den 6 april klockan 15.00 välkomnas stora och små påskkärringar och påskgubbar till Stora torget för att sedan i flygande fläng kvasta sig därifrån till Lilla torget  
 

Viby by

Pelle & Marie i Viby by välkomnar besökare på påskafton, lördag den 8 april kl. 11.00-15.00. Då firas påsken med möjlighet att fika, köpa bröd och bullar och att utan kostnad vara med på påsklekar. Kl. 12.00 och 13.00 är det äggletning. Leta efter de gömda äggen och belönas med en godispåse. Dessutom kan man träffa djuren i byn. Det finns höns, katter, får och get. 

Viby by är en torpmiljö, vilket gör att det är trångt inne och mycket plats ute. Det finns många bord ute, med fårskinn och filtar till hands. Se mer under Viby by.

 

 

Bio på Gröna Ladan 

Gröna Ladan i hjärtat av Sigtuna stad är den jättemysiga mer än 90 år gamla biografen. Här visas de senaste filmerna för vuxna och barn. Salongen har 80 sittplatser. I foajén köper du, utöver biobiljetten, godis, dricka, popcorn och kaffe. För aktuellt bioprogram och mer information se Gröna Ladans hemsida. 

Sigtuna Stadshotell 

Möt våren i idylliska Sigtuna – Sveriges äldsta stad – och skäm bort dig på femstjärniga Sigtuna Stadshotell i påsk. 

Skärtorsdag, långfredag & påskafton serveras a la carte lunch och middag.
Afternoon tea kl. 13.00 & 15.00
Lunch kl. 12.00-15.00
Middag kl. 17.00-21.00

Menyn hittar du här.

Vill du njuta ännu mer och stanna över natten, ta del av det trevliga påskpaketet. 

Skärtorsdag, långfredag & påskafton
Från 1495:- per person med 3-rätters middag, frukost och logi.
Badrock, tofflor och lyxiga hudvårdsprodukter produkter ingår.
Generös frukostbuffé.

Boka påskpaketet här.

 

Sigtunastiftelsens påskbuffé 

Fira påsken på vackra Sigtunastiftelsen! På långfredagen och påskafton dukar vi upp en härlig buffé med påskens alla läckerheter. Klassiska rätter med sill, lax, strömming och ägghalvor är självklara inslag på buffén liksom lamm, vårprimörer och väl utvalda ostar. Buffén avslutas med en påsktårta. Självklart finns även barnvänliga alternativ.

Sittningar:
Långfredag 7 april, kl.13.00 eller kl.13.30
Påskafton 8 april, kl.13.00 eller kl.13.30

Priser:
480 kr alternativt 525 kr / person
Barn 2 – 11 år / 250 kr
Barn 0 – 2 år / gratis

Läs mer och boka här.

 

Två dagars påskfirande på Rosersbergs slott 

Fira påsken i dagarna två med en härlig getaway på kungligt slott!

Långfredagen 7 april
Checka in på långfredagen och hämta ut en ryggsäck, karta och ge er ut på en härlig vandring. Välj själva om ni vill ge er ut på en längre tur eller om ni tar en promenad i slottsparken. När ni kommer tillbaka till slottet står ert rum redo för incheckning och senare på kvällen serveras en vällagad trerättersmiddag i någon av slottets matsalar. Ta en kopp kaffe eller drink i baren och somna sedan bland fluffiga lakan.

Påskafton 8 april
Vakna upp på slottet och starta dagen med en stor frukostbuffé. Njut av lugnet och historiens vingslag i slottets salonger, ta en promenad ner till vattnet eller häng på hotellrummet. Till lunch får ni njuta av en påsklunch i slottsmatsalen med efterföljande kaffe och tårta. Till lunchen ingår ett glas krispigt vin eller öl för den som önskar. I baren serveras ett glas mousserande vin och när hungern smyger sig på igen står ett bord uppdukat i någon av slottets matsalar. Här serveras en trerättersmiddag med franska influenser. Efter middagen serveras kaffe i slottets salonger och kanske lockar ytterligare ett glas bubbel eller någon härlig drink som avslut på kvällen.

Påskdagen 9 april
Efter en god natts sömn vaknar ni upp till en välfylld frukostbuffé i slottet. Sedan är det dags att checka ut och återvända hem utvilad och fylld med energi!

Tips! Vi på Rosersbergs Slottshotell älskar hundar och katter och hos oss kan du fira tillsammans med din fyrbenta vän. Omkring oss finns perfekta stråk för hundpromenader och vi tillåter hundar i de flesta rum hos oss. Välj till Djurtillägg eller Best Friend-tillägg om du vill unna din bästis lite extra hundlyx i nästa steg i bokningsförfarandet.

Läs mer och boka påskpaketet här.

 

Barocka buketter - fira påsk på Skokloster

Under påskhelgen blommar det i slottet! Floristerna Sara-Lisa Ludvigsson och Heidi Mikkonen Jacobsson har gestaltat barocka arrangemang och växtinstallationer med inspiration från den världskända målningen Vertumnus som är tillbaka efter en turné till Milano.Installationerna som visas på museets första våning och borggård är ett samarbete med Interflora.

I slottets entréplan finns utställningen Drömmar om Skokloster – mellan slagfältet och stjärnhimlen som är slottets permanenta utställning. Det är en unik samling praktföremål, bland dem den berömda målningen Vertumnus. Här finns även böcker, dräkter och himmelsglober som berättar Skoklosters slotts spännande historia. Du är välkommen att besöka utställningen på egen hand.

Påskaktiviteter för familjer
Barocka Påskägg
Vi tittar på Vertumnus, en av världens mest kända målningar. Där finns rosor, chili, zucchini och mycket mer! Sen tillverkar vi påskägg i barockstil! Vi rekommenderar aktiviteten för barn från 6 år.

Slottssafari genom Wrangelvåningen
Kan du hitta alla djur på tavlor, tapeter eller uppe i taket? Det kostar 45 kronor att gå på slottssafari.

Audioguide för hela familjen
Pris: 20 kronor för vuxna, gratis för barn upp till 19 år.

På Skoklosters slott finns även möjlighet att gå en visning på egen hand via audioguide. Den öppnas i din telefon och tar dig med runt paradvåningarna och slottets permanenta utställning på entréplan, och som bonus finns ett familjespår för de yngre. Skanna QR-koden, plugga in hörlurarna och kasta dig in i historien.

Öppet: 7-10 april kl. 11.00-1600

Shopping & fika 
 
I såväl de unika butikerna på Stora gatan som i Märsta Centrum är det pyntat och vårfint och utbudet i skyltfönstren lockar oss att piffa till oss när vi möter våren. Du hittar säkert något roligt till dig själv eller att lägga i påskägget till någon du har kär.  
 
Våren hittar du också i de trendiga butikerna i Stenladan i Steninge slottsbySteninge Bruk erbjuder fika och lunch i härlig slottsmiljö och här trivs även barn och medföljande hundar.  
Passa på att leka på den fina lekplatsen utanför Stenladan och att utforska den spännande slottsparken. 

Gårdsbutiken på Österby Gård är väl värd ett besök. Förutom gårdens egna produkter finns här många andra närproducerade varor. Kött av fin kvalitet från nöt, lamm, gris och kyckling. Ägg, potatis, bröd, ost och många andra delikatesser. Under påsk erbjuds extra öppet under onsdag och torsdag:

Onsdag 5 april kl. 13.00-18.00
Torsdag 6 april kl. 13.00-18.00
Långfredagen STÄNGT
Påskafton STÄNGT
Påskdagen STÄNGT

I Sigtuna är vi bortskämda med gofika. Njut av något gott på Wenngarns Bageri Brödbod, Café Coin, Strandvillan, Valvet eller Tant Bruns anrika kaffestuga som både serverar kaffe och säljer kaffebröd att ta med.   
 
Påsken är också godisets stora högtid. Självklart erbjuder Sigtuna smarrigt påskgodis av hög kvalitet att fylla vackra påskägg med. På Stora gatan i Sigtuna hittar man Augusta Janssons konfektyr och karamellbutik, en underbar liten butik som klippt ur sagans värld och till påsk har den allt man kan önska sig.  
I den andra halvan av butiken finns Mamsellens Skafferi & Kök. Även här hittar man goda saker till påsken som t.ex. handgräddat Skedvi Bröd, tunnbröd från Rälta, charkprodukter från Gustafs och Fäviken/Undersåker och ostar från Skärvångens Bymejeri.  

 

Fler aktiviteter i Sigtuna kommun under påsken

Sigtuna kommun har en stor mängd aktiviteter under påsklovet, med en härlig blandning av teater, skapande, deckarquiz, sportaktiviteter, familjelek med Sigtuna Funkis och mycket mer. Här hittar du många tips inför påsklovet 2023, med aktiviteter både inom och utomhus.

 

Roligt att göra på Sigtuna museum 

Kom till Sigtuna museum under lovet! Gå ett upptäckarspår och skapa i Studion med olika kreativa återbruksmaterial.

Datum och tid: tisdag den 11 april - söndag den 16 april kl. 12.00-16.00

Plats och adress: Sigtuna museum, Stora gatan 55 Sigtuna

Pris: Fri entré

Åldersgrupp: För alla åldrar

 

Upptäckardag på Sigtuna museum 

Upptäck ditt museum! Vi tittar på återbruk i historiskt perspektiv, och erbjuder kreativa workshops om hur du kan göra nytt av gammalt, och ta vara på det du har.

Datum och tid: lördag den 15 april kl. 12.00-16.00

Plats och adress: Sigtuna museum, Stora gatan 55 Sigtuna

Pris: Fri entré

Åldersgrupp: För alla åldrar

 

Påsklovscirkus - Sopor

I havet har en ö av sopor växt fram. Sopön är nu tre gånger så stor som landet Frankrike. I Frankrike bor det mest fransmän. I havet bor det mest havsdjur men vem kan bo på en sopö?

Träffa de tre clownerna som lever på ön. De städar och sorterar, leker och jonglerar, testar och balanserar. Med sopor kan en ju göra så mycket. Varför skulle någon vilja slänga dem? Och vem är det som fortsätter skräpa ner när clownerna städat upp? Kan naturen få liv igen i en förorenad sopvärld?

En familjeföreställning för alla barn från 4 år.

Gratis men du behöver en gratisbiljett. Biljetter hämtas på barnavdelningen på Märsta bibliotek från 28 mars.

Max en vuxen per barn. Både barn och vuxen behöver biljett. Läs mer här.


Dramatiserad familjevandring i Sigtuna 

På denna vandring får ni möta några riktiga personligheter! Här tar Estrid, Doter, Petrus, Erik och Signe med er genom Sigtunas tusenåriga historia och berättar om de tider då de levde. Vandringen går genom Sigtuna stad och passar både små och stora. Läs mer här.

 

ValstaKonst 

Kom och skapa konst och pyssel med påskkänsla på ValstaKonst under påsklovet. Alla är välkomna.

Ingen anmälan, gratis, drop in

Datum och tid: torsdag den 13:e april till söndag 16:e april kl. 12.00-17.00 

Plats: ValstaKonst, Bragegatan 11

Åldersgrupp: För alla

 

Deckarquiz

På påsklovet har biblioteken tema mysterier och deckare - låna, läs, lär och tävla!

I deckarquizen blir det lagtävling med max 4 personer i varje lag. Kom hela familjen eller kompisgänget! Eller tävla tillsammans med farfar eller mormor. Max fyra personer per lag med minst ett barn i varje lag. Ta chansen att vinna fina priser!

Ingen anmälan och gratis.

Datum och tid: tisdag den 11 april kl. 14.00-15.00.

Plats: Kulturlänken, Kulturtorget 7 i Märsta.

Åldersgrupp: För alla åldrar.

 

Möt våren utomhus
 
Ledigheten ger oss möjlighet att röra lite extra på oss. Forskning visar att vistelse i naturen leder till mindre stress och ökad kreativitet och koncentrationsförmåga bland både vuxna och barn. Promenera, cykla, springa, simma, rida, träna på utegym eller rasta hunden i någon av alla vackra utemiljöer. Ta en promenad till Viby by och upplev den kulturhistoriska torparmiljön. Kaféet har öppet påskafton kl. 11.00-15.00.

Möjligheterna är många och du får fler tips här 

Picknick 

Vi hoppas på fint väder och föreslår en härlig picknick i påsk. Handla med god mat och lyxigt kaffebröd och hitta ert perfekta ställe för en skön utomhusdag.  
Runt om i vår destination hittar du fina grillplatser. Packa matsäck, ved och tändstickor och upptäck något nytt ställe i påsk. 

Karta över grillplatser i Sigtuna.


Stadsvandring på egen hand 

Sigtuna stad är med sina mysiga gränder, pittoreska kvarter och korta avstånd som gjord för att utforska till fots. Promenera i Sveriges äldsta bevarade stad. Stora gatan - Sveriges första gågata – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas. Det var här det nya Sverige bildades och Erik utropade sig till kung.

Digitala promenadkartan hittar du här. 

Se filmen om stadens historia och promenera sedan runt och upplev på plats med hjälp av stadskartan som du hittar här

 

Gå på runstensjakt 

Ingen annan plats i världen har så många runstenar som Sigtuna stad. Här finns mellan 15 och 25 stenar och runtom i kommunen finns mer än 170 runstenar. Runstenskarta finns att hämta på Sigtuna museum och på turistbyrån i Sigtuna stad.

Mer information samt en karta för runstenjakt hittar ni här. 


 

Gå en konstpromenad  

Upptäck den offentliga konsten! I en enkel broschyr har Sigtuna Museum & Art skapat tre olika promenadstråk med offentlig konst. De tre områdena är Märsta centrum, Midgårdsdalen & Valsta och Sigtuna. Kanske upptäcker du ett nytt verk på din promenad? 

Karta för konstpromenad hittar ni här.

 

Gå på slottsspaning 

I Sigtuna berömmer vi oss av att ha fem historiskt intressanta och mycket välbevarade slott. Alla väl värda ett besök. Områdena kring Wenngarns slott och Steninge slott är härliga utflyktsmål för besökare i alla åldrar och värda att spana in. 

Steninge slott och kungliga Rosersbergs slott passerar man om man väljer att gå etapp fyra av Ingegerdsleden. 

 

Vandra Ingegerdsleden 

Visste du att Ingegerd, Sveriges första kvinnliga helgon, föddes i Sigtuna? Följ i hennes fotspår och vandra Ingegerdsleden som slingar sig fram genom vackra skogar, över fält och förbi slott. Ingegerdsleden sträcker sig hela vägen från Storkyrkan i Stockholm, via Mariakyrkan i Sigtuna, till Uppsala domkyrka. 
Läs mer och ladda ner vandringskarta över Ingegerdsleden här. 

 

Discgolf  

Prova discgolf i vårsolen. Med start vid Sigtuna Fritidscenter vid Rektor Cullbergs väg på Harberget finns en 9-håls discgolfbana (frisbeegolf). Hålen är korta, oftast kortare än 75 meter och passar både nybörjare och de som spelat tidigare. Att gå med barnvagn är inte lätt men barn från 5 - 6-årsåldern och uppåt kan uppskatta aktiviteten. Medtag egen discfrisbee. Saknar du så finns de att köpa eller hyra på Sigtuna Sport och Uteliv på Stora gatan i Sigtuna.  

Besök något av våra fina naturreservat 

I Sigtuna kommun finns 10 naturreservat att utforska året runt. Du kan t.ex. hälsa på korna i Steningedalen, vandra Hällsboskogen, grilla i Rävsta och titta på fåglar vid Fysingen och Askarehage.

Mer information om naturreservat i Sigtuna hittar du här.